Symbooldrama

Relatie en gezinstherapie

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Mindfulness training

E-Health


Symbooldrama

Een psychoanalytisch gefundeerde behandelingsmethode die gericht is op innerlijke verdieping d.m.v. dagdromen. Het wordt ook wel dagdroomtherapie genoemd. Bij symbooldrama vraag ik het (wat oudere) kind of de volwassene zich goed te ontspannen en zich een bepaald beeld voor te stellen. Ik help hem/haar hier, al dagdromend, goed naar te kijken, stel vragen en leef mee. Na het dagdromen tekent of schildert de cliënt het belangrijkste uit de dagdroom en tijdens de volgende sessie bespreken we de tekening uitgebreid. Ik help op deze wijze de cliënt de opgeroepen ervaring in verband te brengen met zijn geschiedenis en actuele levenssituatie.

Relatie en gezinstherapie

Twee specifieke vormen van psychotherapie. Kenmerkend is dat partners of gezinsleden meestal samen in psychotherapie zijn. De problemen van een of meerdere betrokkenen staan centraal. Tegenwoordig worden relatietherapie en gezinstherapie ook wel systeemtherapie genoemd en heet de therapeut systeemtherapeut. De term systeem duidt op het sociale systeem waar mensen deel van uitmaken: mensen die wij kennen en waar we een band mee hebben, zoals thuis, op school of in ons werk. Met sommige mensen hebben we oppervlakkig contact, met anderen onderhouden we een intensieve of intieme relatie. Als systeemtherapeut ofwel relatie/gezinstherapeut bezie ik de problemen altijd tegen de achtergrond van de wisselwerking met anderen. Ook kijk ik wie kan bijdragen aan het oplossen van de problemen.

EMDR

Een behandelmethode voor kinderen, jongeren en volwassenen die iets heftigs hebben meegemaakt en daardoor psychische problemen hebben gekregen. Het is een hele andere vorm dan een zogenaamde praattheorie. Praten lucht soms wel op, maar het maakt de ervaring niet minder erg. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen, in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest. Er bestaan inmiddels 17 gecontroleerde onderzoeken naar de effectiviteit van EMDR. Dit maakt EMDR op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van trauma.

Mindfulness training

Een aandachttraining, gebaseerd op een combinatie van Westerse kennis over stress en stemming en Oosterse meditatietechnieken. Mindfulness betekent: doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment. Het is erg geschikt om meer ontspannen en bewust te leren leven.

E-Health

E-Health gebruik ik als een ondersteunende en aanvullende therapievorm. De cliënt kan via een beveiligde internet omgeving diverse programma’s doorlopen waarbij hij feedback krijgt van mij.

Mindful klein